לחץ דם
מהו לחץ דם?
הדם הזורם במחזור הדם מפעיל לחץ על דופנות כלי הדם. עוצמת הלחץ נקראת "לחץ הדם".
מנגנון וויסות לחץ הדם:
לחץ הדם בגופנו מווסת על ידי מערכת הורמונאלית. כאשר הגוף מזהה לחץ דם נמוך, מערכות הגוף יוצרות כיווץ כלי הדם, הגברת הספיגה החוזרת של מים לדם והתנגדות יציאת נוזלים דרך השתן. בכך מועלה לחץ על דופנות כלי הדם והעלאת לחץ הדם. למעשה, פעולה ביולוגית של הגוף מווסתת ומתקנת את לחץ הדם.
(להלן הסבר מפורט יותר: כאשר הגוף מזהה לחץ דם נמוך מדי, מופרש על ידי הכליות הורמון (בשם 'רנין') אשר משפיע על הורמון אחר ('אנגיוטנסינוגן') המופרש מהכבד. בשילוב הורמון נוסף (ACE) המופרש מהריאות, הופך ה'אנגיוטנסינוגן' 'לאנגיוטנסין' הורמון בעל השפעות רבות ביניהם כיווץ כלי הדם והשפעה על בלוטת יותרת הכיליה להפריש הורמון 'אלדוסטרון' הגורם להגברת הספיגה החוזרת של מים לדם, מה שמעלה את נפח הפלזמה וגורם לעליית לחץ דם. בנוסף פועל הורמון 'אנגיוטנסין' על בלוטת יותרת המוח להפריש הורמון (ADH) הנוגד יציאת נוזלים דרך השתן).
מהו לחץ דם תקין?
לחץ דם המוגדר תקין נע בין 110-120 (מ"מ כספית) כאשר הלב מתכווץ, לבין 70-80 (מ"מ כספית) כאשר הלב מתרפה. בזמן מאמץ או מתח רב, לחץ הדם עולה, וחוזר לערכים תקינים לאחר מנוחה.
מהו לחץ דם שאינו תקין?
לחץ דם גבוה מהערכים התקינים בזמן מנוחה לאורך זמן מוגדר כלחץ דם גבוה, וככל שהערכים גבוהים יותר כך המצב חמור יותר.
מהם הגורמים ללחץ דם גבוה?
יתר לחץ דם יסודי או ראשוני: אצל 90% בקירוב מהסובלים מלחץ דם גבוה, הסיבה לכך אינה ידועה והמצב קרוי יתר לחץ דם יסודי או ראשוני. ליתר לחץ דם יסודי יכולה להיות יותר מסיבה אחת. ככל הנראה, מספר שינויים בלב ובכלי הדם מצטרפים יחדיו להעלאת לחץ הדם.
יתר לחץ דם שניוני: כאשר הסיבה ללחץ הדם ידועה, המצב נקרא יתר לחץ דם שניוני. חלקם נובע מחוסר איזון הורמונאלי או ממחלת כליות. השמנה, אורח חיים שעיקרו ישיבה, מתח נפשי וכמויות מופרזות של אלכוהול או מלח באוכל, יכולים למלא תפקיד בהתפתחות לחץ דם גבוה אצל אנשים עם רקע תורשתי.
מהם הסיכונים כאשר לחץ הדם גבוה?
עיקר הסיכונים הם עומס על הלב, פגיעה בכליות, בכלי הדם, בעיניים, סוכרת ושבץ מוחי.
טיפול קונבנציונאלי ללחץ דם גבוה ותופעות לוואי נפוצות:
הטיפול הקונבנציונאלי אינו ניגש לטפל בשורש הבעיה ואיננו פועל מול הגורמים היוצרים את לחץ הדם אלא בסימפטומים המתלווים אליה על ידי שיבוש תהליכים טבעיים בגוף.
הגוף מקבל חומרים הפועלים להפרשת שתן ובכך באופן נקודתי מורידים את לחץ הדם ו/או תרופות המרחיבות את כלי הדם באופן נקודתי ובכך מורידים את לחץ הדם ו/או תרופות חוסמי תעלות סידן הפועלות על הורדת לחץ הדם על ידי חסימת תעלת סידן אשר מביאה להפחתה זרם סידן תוך-תאי ומונעת כיווץ כלי דם ו/או תרופות שהשפעתם, גורמים לירידה בדופק ומכאן לירידה בלחץ הדם.
להלן סוגי התרופות הכימיות ודרכי פעולתן:
חומרים משַתנים – פועלים להפרשת שתן מוגברת ולהורדת נפח הנוזלים (דרך השתן מופרשים גם חומרים חיוניים שאובדים תוך כדי) – דיזותיאזיד, קלוריל, אלדקטון, אלדוספירון, ספירונול: – כאבי ראש, חולשה, כאבי פרקים או שרירים, רמות אשלגן נמוכות בדם.
מעכבי אנזים המהפך (ACE) –-תרופות המעכבות את האנזים המהפך, הקרויות ACE Inhibitors, מעכבות את ייצור האנגיוטנסין ובכך גורמות לירידה באלדוסטרון, וכך נמנעת צבירת נתרן ומים. מכיוון שהאנזים המהפך אחראי גם לפירוק חומרים המרחיבים כלי דם ומכונים ברדיקינינים (Bradykinins) ופרוסטגלנדינים (Prostaglandins), עיכובו מעלה את רמתם בדם, ולמעשה מביא גם בדרך זו להרחבת כלי הדם ולהורדת לחץ דם. קפטופריל (קפוטן, איהיבייס, קפטי, אסריל) אנאלפריל (קונברטין, אנלדקס,אנלפפריל) רמיפריל (טריטייס), בנזפריל (בנזפריל, ציבצן), ליזינופריל (טנסופריל), סילזפריל (וסקייס), פוסינופריל (וזופריל): – שיעול יבש מתמשך, כאב ראש, שלשול, רמות אשלגן גבוהות בדם.
חסמי קולטן האנגיוטנסין –-תרופות אלו חוסמות באופן סלקטיבי את הקולטן לאנגיוטנסין ומונעות את פעילות הציר רנין-אנגיוטנסין-אלדוסטרון – לוסרטן (אוקסר), קנדסרטן (אטקנד) וולסרטן (דיוואן) ואירבסרטן (אירבן): – תשישות, סחרחורת או התעלפויות, כאבי שרירים, שלשול.
בולמי סידן – חוסמי תעלות סידן הן תרופות הפועלות על הורדת לחץ הדם על ידי חסימת תעלת סידן אשר מביאה להפחתה זרם סידן תוך-תאי ומונעת כיווץ כלי דם כתוצאה מכך- יפדיפין (פרסולט, אוסמו-אדלט, מגלט, ניפדיפין-טבע), אמלודיפין (נורבסק, אמלודיפין-טבע), פלודיפין (פנדיל נמצא גם בלוג"ימקס) ולרקנידיפין (וזודיפ) שלו תופעות לוואי פחותות. התרופות מתת-המשפחה שאינה דיהידרופירידינית הן וראפמיל (איקקור, וראפרס, וראקור) ודילטיאזם (דילטם, אדיזם) – סחרחורת, קשיי נשימה, בעיות בקצב הלב, נפיחות בקרסוליים.
חוסמי בטא – תפקידם של חוסמי בטא הוא להפריע לקשירת הגורמים המפעילים של הקולטנים ובכך לחסום את השפעתם, חוסמי בטא גורמים לירידה בדופק ומכאן לירידה בלחץ הדם – פרופראנולול (דרלין, אינדרל, פרולול), אטנולול (נורמיטן, נורמלול), ביסופרולול (קונקור, קרדילוק, ביסולול), מטופרלול (לופרסור, מטופרס, ניאובלוק): – סחרחורת או תחושה של קלות ראש, ירידה ביכולת המינית, רדימות, קצב לב נמוך.
טיפול טבעי ללחץ דם גבוה
הטיפול הטבעי ללחץ דם גבוה כולל תזונה נכונה, פעילות גופנית מתונה, הרגעה וצמחי מרפא ייעודיים הפועלים לחיזוק והרחבת כלי הדם, חיזוק שריר הלב ואיזון מערכת העצבים.
צמחי המרפא מכילים חומרים אורגניים המוכרים לגוף והמסייעים לגוף לשקם את המערכות השונות.
תוסף התזונה דיאסטופ
תכלית הצמחים המשולבים בתוסף התזונה נועדו לטפל בכלל המערכות ולשקמם.
עוזרר (Crataegus spp) – ידוע בעיקר כתומך בלב וכמפחית לחץ דם בשל היותו מרחיב כלי דם כליליים, משפר זרימת דם היקפית ופעולות שונות נוספות הקשורות למערכת הקרדיו-וסקולארית.
עלי זית (Olea europea) – אנטי-בקטריאלי, מוריד לחץ דם, מרחיב עורקים כליליים, מוריד רמות סוכר בדם, מוריד רמות שומנים/כולסטרול בדם, משתן מטבולי, נוגד חמצון.
תילייה (Tilia) – מוריד לחץ דם, מייזע, מצמת, מרגיע, משתן נפח, נוגד עווית.
כשותנית (Humulus) – אנטי-סרטני, מדכא יצר מיני (גברים), מוריד לחץ דם, ממריץ מרה, מעכב עצבי, מקדם אסטרוגן, מרגיע, מריר/ארומתי, משכך כאבים, משלשל עדין, משפר תנובת חלב אם, משרה שינה, נוגד חמצון, נוגד עווית.
תזונה נכונה לבעלי לחץ דם גבוה
בנוסף לתוספי תזונה אשר משתלבים עם הפעילות הביולוגית, מומלץ להימנע מצריכה מוגברת של מזון מלוח ועתיר בנתרן הגורם לעצירת נוזלים ומגביר את הלחץ על כלי הדם. יש להוציא מהתפריט כל מזון מעובד ומוכן, וכן מזון מעושן, שומנים מוצקים, מיני מאפה המכילים סוכר, מזונות מתוקים, קפה, קולה ושוקולד. מומלץ לצרוך ירקות טריים, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים. בצל יבש, שום ופטרוזיליה מורידים את לחץ הדם.
חשיבות הפעילות הגופנית
פעילות גופנית מתונה היא דרך טובה להפחתת לחץ הדם. יש להיוועץ ברופא לפני תחילת תכנית של פעילות גופנית.
מוצר מומלץ : דיאסטופ