מהי מחלת הגאוט? (שיגדון)
מחלת הגאוט (שיגדון) היא תוצאה של הצטברות חומצת שתן בגוף. חומצת שתן היא תוצר חילוף החומרים של פירוק חלבונים. ה'פורינים' הם סוג של חלבונים המעלים את רמת חומצת השתן בגוף.
רוב הפורינים נוצרים על ידי הגוף עצמו, אולם חלק מהם חודרים לגוף באמצעות המזון והשתייה. מאחר שהפורינים אינם נספגים במערכת העיכול, הם מתפרקים על ידי אנזימי עיכול, מה שמאפשר להם להתמוסס ולהיות מופרשים דרך השתן.
אם כמות חומצת השתן בגוף גדולה והאנזימים אינם מצליחים לפרק את כולה, מצטברת החומצה ברקמות הגוף ובזרם הדם ומתגבשת בצורה של מחטים חדות.
גבישים חדים אלה עושים דרכם לרקמה המקיפה את המפרקים, ולבסוף חודרים למפרק עצמו. הכאב שנוצר הוא עז מאוד ומלווה בדרך כלל באודם ובנפיחות של המפרק, שהופך להיות רגיש מאוד למגע. הכאב יכול להמשך ימים ואף שבועות.
מהם התסמינים של מחלת הגאוט?
- כאבים חדים, בדרך כלל במפרק אחד, על פי רוב הבוהן
- מפרקים מדולקים, אדומים, חמים ורגישים למגע
- עלייה בחום הגוף
מהם הגורמים העיקריים למחלת הגאוט?
- תזונה עתירה בשומנים רוויים, פחמימות מעובדות ובאלכוהול
- תנגודת לאינסולין
- השמנת יתר
- מחלות כליה
- פגיעות מפרקים
- מתח נפשי
- תרופות כימיות המעלות את רמות החומציות בגוף (אספירין, תרופות משתנות וכו')
- הרעלת עופרת
- יתר לחץ דם
- חומציות יתר בנוזלי הגוף
טיפול קונבנציונאלי לגאוט
הקו הראשון לטיפול בגאוט כולל נוגדי דלקת שאינם סטרואידים לטפול בכאב ולדיכוי דלקות. תופעות הלוואי של שימוש בנוגדי דלקת לא סטרואידים עלולים לכלול:
ליקוי בתפקוד הכלייתי ובמערכת העיכול, אגירה של מלחים ונוזלים בגוף ועלייה בלחץ הדם. בשילוב עם תרופות מקבוצת נוגדי ACE או משתנים עלול להתפתח אי ספיקת כליות כרונית, תסמונת נפרוטית ונמק טובולרי חריף.
טיפול בסטרואידים לדיכוי המערכת החיסונית כדוגמת פרדניזון, תופעות לוואי:
קשיי עיכול, עליה בתאבון, יובש בפה, בחילה, פריחה, דלקות עור, בלבול, עצבנות או חוסר מנוחה, הפרעות בהירדמות או בשינה, שינוים במצב הרוח, חולשה ונזק לעצמות, אגירת נוזלים, פצעי בגרות (אקנה), סוכרת, התעגלות הפנים, צמיחה מוגברת של שיער ויתר לחץ דם.
טיפול ממושך במינונים גבוהים עלול לגרום לתופעות לוואי קשות, ולדיכוי של מערכת החיסון.
טיפול תזונתי לגאוט
הטיפול הטבעי כולל הימנעות מאכילת מזון המעלה את רמת החומציות בגוף כגון בשר אדום, מרקים ורטבים מבשר, מרק צח, עוגות בצק, אנשובי, סרדינים, הרינג, פטריות, אספרגוס, שמרי בירה, עוף, ביצים, שעועית יבשה, אפונה יבשה, עדשים, תרד, עלי סלק, שוקולד ומשקאות תוססים.
טיפול טבעי לגאוט
הטיפול הטבעי כולל מאבק בגורמים העיקריים למחלת הגאוט ושילוב צמחי מרפא אשר נמצאו במחקרים כיעילים בטיפול באותם גורמים עיקריים.
על כן, שולבו צמחי מרפא:
נוגדי דלקת כגון: זנגביל, סרפד, שן ארי, כורכום, מלון מר, מורינגה.
לניקוי כבד כגון: מורינגה, שן ארי, גדילן, ארטישוק, כורכום, רוזמרין.
לאיזון המערכת החיסונית כגון: מורינגה, קורנית, סרפד.
למיגור טפילי מעיים כגון: מלון מר, עלי זית, קורנית, זנגביל, אורגנו, לענה, קינמון.
תוספי תזונה מומלצים : רטבוליקס