בימים אלו של כתיבת המאמר ,כולנו סובבים סביב נושא מגיפת הקורונה, מאמר זה סוקר מה היא קורונה? נגיף? והאפשרות הקיימות להתמודדות בעזרת צמחי מרפא שנמצאו מחקרית יעילים לחיזוק המערכת החיסונית ובהתמודדות עם דלקות ומיגור נגיפים .
מהו נגיף הקורונה?
נגיפי קורונה הינם משפחה גדולה של נגיפים (וירוסים) הידועים כגורמים למחלות בבעלי חיים ועלולים לגרום לתחלואה גם בבני אדם.
הם קיבלו את שמם עקב הדמיון שלהם במיקרוסקופ אלקטרוני לכתר ("קורונה" בלטינית).
חומרת הפגיעה של הנגיף בבני אדם משתנה בין הנגיפים השונים במשפחה ונעה ממחלה קלה כגון הצטננות, למחלות עם הסתמנות קלינית קשה, הפוגעות בריאות וגורמות לאי ספיקה רב מערכתית כגון, התסמונת הנשימתית המזרח התיכונית (MERS) והתסמונת הנשימתית החמורה (SARS).
במהלך דצמבר 2019 החל הנגיף לגרום לצבר תחלואה בדלקת ריאות בעיר ווהאן אשר במחוז חוביי במרכז סין, ולאחר מכן תוארה התפשטות של התחלואה לכל המחוזות בסין וכן למקומות אחרים בעולם.
כיצד בני אדם נדבקים בנגיף?
הרוב המכריע של החולים הראשונים באירוע עבדו או ביקרו בשוק בעלי חיים ופירות ים בווהאן. מכאן עלתה הסברה כי הנגיף עבר מבעלי חיים לאדם, אך עד כה נכון למאמר זה לא זוהה בוודאות מקור הנגיף.
כעת קיימת העברה של הנגיף מאדם לאדם. הנגיף מופרש מדרכי הנשימה של אדם חולה – בעיקר בעת עיטוש או שיעול – והטיפות הניתזות יכולות להישאף על ידי אנשים אחרים או לנחות על משטחים. אנשים אשר זמן קצר לאחר מכן ישאפו את הטיפות או יגעו במשטחים אלה – ובהמשך יגעו בפה, באף או בעיניים של עצמם, עלולים להידבק.
טרם הוברר עד כמה המחלה מדבקת, אך בשלב זה נראה כי רמת ההדבקה, דומה ואף עולה מנגיף השפעת. הדבקה מחולים אשר התסמינים שלהם קלים ביותר אפשרית.
מבין כל נגיפי קורונה אשר גורמים למחלה בבני אדם, נגיף ה-SARS אשר גרם למחלה קשה בשנים 2003/4, הוא הדומה ביותר לנגיף קורונה החדש מבחינת הרכבו הגנטי.
מהם תסמיני המחלה?
חלק משמעותי מן הנדבקים בנגיף קורונה אינם מפתחים תסמינים כלל. בקרב החולים סימני המחלה דומים לאלו של שפעת. למעשה, לא ניתן לרוב להבדיל ללא בדיקה ייעודית בין הדבקה בנגיף קורונה לבין מחלות נשימתיות רבות אחרות.
התסמינים השכיחים ביותר של המחלה הם חום, עייפות ושיעול יבש.
קיימות הערכות שונות לכמות החולים שיפתחו מחלה קשה שתתבטא בקשיי נשימה. מבוגרים, חולים במחלות כרוניות דוגמת מחלת לב או סכרת ואנשים הסובלים מפגיעה במערכת החיסון – נוטים יותר לפתח מחלה קשה.
במקרים החמורים ביותר המחלה עלולה להוביל לדלקת ריאות קשה, לתסמונת נשימתית חמורה, לאי ספיקת כליות ואף למוות.
האם קיים חיסון נגד נגיף הקורונה?
נכון לכתבה זו לא קיים חיסון נגד הנגיף והערכות שייקח חודשים רבים (יותר משנה) עד מציאה ואישור חיסון שכזה. נגיף או וירוס בלעז, הינו טפיל החסר יכולת התרבות ללא תא מארח. כאשר הנגיף חודר לתא, מערכות התא מאפשרות את התרבותו. היות והנגיף אינו מקיים תנאי חיים כמו חיידק, לא ניתן "להרוג" אותו, ולכן לאנטיביוטיקה אין השפעה עליו. מספר קבוצות ברחבי העולם מנסות לפתח חיסון אך אין לצפות לחיסון יעיל בתקופה הקרובה.
כיום אין תרופה לטיפול בנגיפים, ויכולת ההתמודדות עם הנגיף תלויה בחוזקה של המערכת החיסונית.
ישנם צמחי מרפא שהוכחו מחקרית שיש ביכולתם להביא לפירוק המעטה החיצוני של הנגיף ונטרולו, וכן לחיזוק המערכת החיסונית ויכולתה למגר נגיפים. כמו כן ישנם צמחי מרפא המסייעים בשיקום רקמות פגועות וטיפול בדלקות אקוטיות וכרוניות.
צמחי המרפא יכולים לסייע לגוף להתגבר על הנגיף עוד לפני התרבותו ולכן מומלצים כטיפול מונע, אך יעילים מאוד גם בשלבים אקוטיים של המחלה.
צמחי המרפא: זנגוויל , קורנית, טללית, סרפד, שבטבט, ג'ינסינג סיבירי, שוש קירח וקיפודנית נמצאו יעילים במיגור נגיפים, חיידקים ופרזיטים, בהתמודדות יעילה עם דלקות ודלקת ריאות, חיזוק ואיזון המערכת החיסונית וכן עם אלרגיות ומחלות אוטואימוניות.
בנוסף, צמחי המרפא, שן ארי ומורינגה נמצאו כיעילים לניקוי הכבד, חיזוק הגוף והתמודדות עם חולשה.
בין תוספי התזונה המומלצים שמורכבים ממיצוי צמחים שנמצאו יעילים מחקרית לחיזוק הגוף והמערכת חיסונית ניתן למצוא את לאנגין , מולטי מורינגה
ה'לאנגין' אינה מתאימה לאנשים החייבים לצרוך תרופות על בסיס סטרואידים המדכאים את פעולת מערכת החיסון. על פי הוראות משרד הבריאות ישנה חובה לציין שתוספי תזונה בכלל, לרבות תוספי תזונה של ננו-טבע אינם תרופה ואינם מיועדים לרפא, לטפל, לאבחן, למנוע מחלה כלשהי. בכל בעיה רפואית, יש להתייעץ עם רופא מומחה. מוצרי ננו-טבע מיוצרים במפעלים מורשים על ידי משרד הבריאות ועל פי התקנים המתחייבים לייצור תוספי תזונה.